Recept – Moussaka

Standaard

moussakaWat doe je als je ineens 2 aubergines en courgettes krijgt uit eigen kweek. Ik ken niet zoveel recepten met deze groenten anders dan moussaka. En aangezien we meestal volop rundergehakt in de diepvries op voorraad hebben liggen, maar eens begonnen aan eigengemaakte moussaka.

  • 300 gr. gehakt
  • 2 aubergines geschild en in plakken van 1 cm
  • 1 courgette geschild en in plakken van 1 cm
  • 3 knoflookteentjes gesnipperd
  • 1 sjalotje gesnipperd
  • 1 grote zoete uit gesnipperd
  • Half bosje peterselie fijn gesneden
  • olijfolie
  • piment, kaneel, paprikapoeder, cayennepeper, peper en zout
  • Tabasco en Worcestershiresaus
  • tomatenpuree
  • 2 ontvelde tomaten
  • scheut rode wijn
  • bechamelsaus (50 gr. margarine, 3 lepels bloem en 450 ml melk)
  • 1 eidooier
  • Parmezaanse kaas en gewoon geraspte kaas

De plakken aubergines bestrooien met wat zout en een uurtje laten staan in een vergiet zodat het bittere sap weg kan lopen. Daarna de plakken aubergines en courgette in een pan met olijfolie licht frituren en de plakken op papier laten uitlekken.

Het gehakt rul bakken met de knoflook en het sjalotje, de zoet ui toevoegen en als deze glazig is de tomatenpuree en de ontvelde tomaten in stukjes. Een scheutje rode wijn toevoegen en wellicht een beetje water. Saus mag niet te dun worden, niet zo dus als bij lasagne, omdat de saus in de oven niet meer indikt. Voeg de kruiden en de andere smaakmakers naar behoefte toe, ben zuinig met de piment en de kaneel deze smaken overheersen snel.

Bechamelsaus maken (margarine smelten, bloem erdoor en dan beetje bij beetje de melk) en hier geraspte kaas en de eidooier door roeren nadat de saus van het vuur af is. Ondertussen ook de oven voorverwarmen op 200 gr.

Moussaka opbouwen in een ingevette ovenschaal door te beginnen met de helft van de gefrituurde plakken aubergines, beetje Parmezaanse kaas eroverheen strooien en dan de helft van het gehaktmengsel. Daarna de courgette plakken, weer Parmezaanse kaas en de rest van het gehaktmengsel. Afsluiten met de resterende plakken aubergines en de bechamelsaus. Een uurtje in de oven waarbij je waarschijnlijk de temperatuur na ongeveer 20 min. terug moet draaien zodat de bovenkant niet te donker wordt. Mocht je iets teveel hebben gemaakt, geen enkel probleem de volgende dag opgewarmd is moussaka eigenlijk nog lekkerder.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s