Fred Vargas – De Man van de Blauwe Cirkels

blauwe cirkelsJean-Baptiste Adamsberg staat bekend om zijn ondoorgrondelijke maar  succesvolle werkwijze. Die bestaat uit dromen, lopen, staren en eindeloos tekeningetjes maken. Dit tot irritatie van zijn collega Danglard, die zich juist laat leiden door de ratio, aanwijzingen en feiten. Commissaris Adamsberg raakt geïntrigeerd door de blauwe  krijtcirkels die her en der in Parijs op straat worden getekend.
De tekenaar laat in de cirkel een voorwerp achter: een leeg blikje, een badmuts of een dode muis. Volgens Adamsberg ademen de cirkels wreedheid uit. Een psychiater die hij raadpleegt, bevestigt hem dat de cirkeltekenaar geobsedeerd is door de dood …

Fred Vargas schrijft hele andere thrillers dan haar collega’s. Ze zijn niet geweldig door de spanning van het oplossen van misdaden, er zitten geen achtervolgings scenes af andere actie in verwerkt en toch blijft het boeiend en intrigerend tot het einde. Want het gaat over hele bijzondere mensen met in dit boek de hoofdrol voor Adamsberg. Het is het eerste deel van een reeks rondom deze Commissaris. Het tweede deel heb ik (geheel tegen mijn gewoonte in) een tijdje geleden al gelezen. En ik kan zeggen dat deel, “de omgekeerde man”, is nog beter. Maar ik zou zeggen ontdek Fred Vargas, geniet en oordeel zelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.